Колеги дайте съвет за препарати за обезпаразитявяне на птиците. Вътрешно и външно и честотата на третиранията.

Re: Вътрешно и външно обезпаразитяване на птиците
« Отговор #1 -: септември 04, 2015, 11:46:50 am »
Здравей,
аз лично не съм фен на даването и използването на препарати без конкретна причина. 
За външно обезпаразитяване преди доста време съм ползвал EVERY sprey. Много колеги ползват пудри за кучета и котки има много голямо разнообразие от продукти.
Вътрешно обезпаразитяване правя ако има нужда, от много време не ми се е налагало. Но имай впредвид, че меря и се занимавам с птиците всеки ден и лесно мога да забележа някакъв проблем. За съжеление съм виждал птици със сериозни проблеми след обезпаразитяване, за това трябва да се внимава много с видовете и дозирането на медикаментите. Всеки трябва да се информира предварително, задължително да прочете листовката на медикамента и да се консултира с колеги и ветринар. И да не забравяме, че може да има и алергична реакция.
 

*

Карней

  • *
  • 1
  • +3/-0
    • Профил
Re: Вътрешно и външно обезпаразитяване на птиците
« Отговор #2 -: септември 14, 2015, 10:00:49 am »
Panacur ползват масово за вътрешно обезпаразитяване из цял свят центрове, ветеринари, зоологически градини и соколари. Сравнително добър препарат с голям спектър на действие. Спазва ли му се дозировката според реалното тегло на птицата, няма проблем от увреждане. Визирам птици с редовна, пълноценна хранителна диета и достъп до вода 24/7. При вътрешното обезпаразитяване трябва да се внимава, ако птицата е много слаба и силно опаразитена, не бива да се прилага обезпаразитяване, докато не качи тегло и укрепне. Ако се обезпаразитява при силно опаразитена система, токсините от многобройните умиращи в нея паразити могат да я убият. Някои видове паразити не се забелязват в изпражненията, а други обитават различни органи от храносмилателната система. Профилактика не е зле да се прави, защото при определени видове паразити, които не обитават храносмилателната система, а вътрешните органи, проявата на симптоми е в късен етап, когато обезпаразиятването може да се окаже фатално, както споменах по-горе. Но съм съгласен с Анани, и аз не бих давал без основателна причина при аномалии в теглото.
« Последна редакция: септември 14, 2015, 10:03:13 am от Карней »