51-та годишна среща на делегатите на Международна Соколарска Асоциация и Запазване на Хищните Птици

От 2 до 6 декември 2019 се проведе 51та годишна среща на делегатите на Международна Соколарска Асоциация и Запазване на Хищните Птици.

Мероприятието се проведе в Испания, в страхотната местност с безкрайни полета Андалусия, заседанията се водеха в красивото, историческо градче Кармона. Делегати от Български Соколарски Съюз бяхме аз -Анани Любенов, Николай Попов, който членува и в испанската Асоциация Приятели Соколари и Симеон Станкович. След двата дни гласуване и заседания в които обсъдихме проблеми, успехи, бюджети и много осъществени и бъдещи проекти за опазване на хищните птици, дивеча и развитие на соколарството.
Страхотната програма, закри ”работните дни” с обедна корида, която премина във фламенко вечер. В коридата активно се включихме аз и Симеон, като задължително подписахме декларация с която заявихме, че сме наясно с опасността лудото биче да ни понамачка, а Ники снимаше и се смееше от сърце. От това преживяване ни останаха незабравими спомени и по някоя синина.

Следващите два дни по програма бяха за лов! На тези срещи всеки има възможност да обмени опит и да види реалните постижения на едни от най-опитните и доказани соколари в света. Лова беше разделен на две главни групи, едната за лов на червенокрака яребица със соколи, а другата за лов на зайци и зайци подземници с ястреби и мишелови на Харис. След избиране на вида лов, всеки се записва в подгрупа от по няколко соколари, която иска да наблюдава. Като в лова се включи и един страхотен тандем от хрътка Тази и женски хибрид между северен сокол и сокол скитник, който ловуваше зайци и то не подземници.

Въпреки, че нашия колега Николай Попов беше със страхотния си мъжки голям ястреб подготвен за лова на зайци, първия ден избрахме да гледаме лова на червенокраки яребици със соколи. Полетата в Андалусия са безкрайни, на места се простираха огромни маслинови градини и изобилстваха от червенокрака яребица, която е много предпазлива и трудна за лов. Още първия ден се запознахме с известния соколар Ед Питчар и неговия приятел Рикардо Веларди, с Ед имаме много сходно виждане за соколарството и партньорството с хищни птици и беше удоволствието да говорим с часове по време на лова.

През целия ден соколите се представяха страхотно с високи позиции и невероятни пикирания, водача на нашата група беше Мамфред Маугаск много добър соколар, развъдчик и единствения майстор на качулки от едно цяло парче кожа. Мамфред беше подбрал много добре местата на които ловувахме и се представи и като страхотен домакин с обяда който беше подготвил, паеля с яребици и зайци подземници за цялата група. Деня беше изпълнен с емоции и невероятни полети, перфектния полет който се отличи беше на 6 годишния женски сокол скитник на френския соколар Марко Гроб, като от 430 метра от перфектна позиция, опитния сокол направи невероятно пикиране и хващане. Наистина изкуство, не само лов, удоволствие да видиш такъв перфектно работещ тандем.

Втория последния ден за нас започна рано, в 6:30 вече бяхме напълнили ваната в хотела и без да будим Ники го метнахме във водата, беше 6 декември Никулден. Дадохме му ястреба и чаша вино както е във ваната вместо кафе за отскок и започнахме да се подготвяме за лова. Днес именника щеше да ни води на лов за подземници, нашата груба за деня включваше, един от най известните испански соколари Хавиер Цебайос Аранда с две годишния си женски голям ястреб с който за изминалия сезон е хванал около 250 подземника. Доминго Гомез също с женски голям ястреб и Ники с мъжки. Към нашата група се включи екип на испанската национална телевизия, соколарските събития се следят с интерес от обществото.

Ловните водачи ни заведоха в маслинова градина паркирахме колите и тръгнахме към малък склон осиян с дупки. Ловните водачи пуснаха пор който да прогони зайците, но с толкова много входове зайците само изкачаха и се скриваха мигновено. Ястребите нямаха никакъв шанс на това място изровено като швейцарско сирене, водачите ни казаха да влезем в маслиновата гора, като пускат пора в заешките дупки в корените на дърветата. На третото дърво Хавиер държеше ястребката в готовност, личеше си, че птицата е опитна, всичко и беше ясно. Щом подземника изкочи от дупката птицата го атакува мигновено, само за 6-7 метра и вече беше в краката и. След проверка на няколко дървета птицата Хавиер хвана още един подземник със същата лекота. Пуснаха пора в корените на съседно дърво и от там изскочи един подземник като куршум, Ники пусна ястреба и въпреки преднината на заека, ястреба го настигна за секунди. Точно в момента преди да го хване заека започна да прави маневри между дървета, гонката продължи около 400 метра, като през цялото време заека беше почти в краката на ястреба. Заека се шмугна в корените и се спаси, въпреки, че не успя да хване подземника всички поздравиха Ники и казаха, че това е най красивата и упорита гонка за двата ловни дни.

Отидохме на обяд заедно с една от групите със соколи и след това продължихме с тах. Видяхме още няколко страхотни полета и трябваше да тръгваме за срещата с представители на испанската кралска фамилия и благородните соколари, присъствахме на церемония в чест на соколите и соколарите в една от най старите черкви в Кармона. След това беше и гала вечерята със страхотна томбола, много от соколарите бяха облечени с традиционните си носии, вечерта продължи с фламенко танци и веселба.
Международната соколарска среща се застъпваше с едно от най големите соколарски състезания в Испания.
В градчето Осуна от 28 години се организира соколарска надпревара в няколко дисциплини:
гонка на гълъб от височина,

  • работа с куче и сокол на яребица,
  • преследване на яребица с ястреби,
  • преследване на фазани с мишелов на харис,
  • състезание за скорост в права линия на примамка,
  • преследване на пъдпъдък с малки хищни птици
  • и изложба на соколарски ръкавици и качулки.

Шампионата на Испания се проведе от 5 до 8 декември 2019, наричат Осуна столицата на европейското соколарство. Имахме удоволствието да наблюдаваме класирането и финалите в последните два дни, като имаме предвид, че в Испания соколарството е силни развито и има хиляди соколари. В състезанието имаше много участници и голяма конкуренция, във всички категории финалите бяха оспорвани от опитни и добре подготвени тандеми. Главен гост на събитието беше Ед Питчар с който имахме удоволствието да гледаме и дискутираме състезанието, в деня преди финалите в университета на Осуна връчиха грамоти на няколко заслужили соколари. Ед проведе лекция за соколарството и правилното отношение към хищните птици, отличените соколари разказаха интересни факти за живота си като соколари. В деня на финалите никой не беше изненадан, че сред финалистите има жени, който не отстъпваха по нищо на конкуренцията. На мястото на събитието имаше голям избор на екипировка, птици, литература, техника, передлагаше всичко свързано със соколарството. На раздяла Симеон подари за спомен на Ед една от ръчно правените си качулки с логото на Български Соколарски Съюз.
Ед ми надписа книгата си “Летенето на Соколи” с думите:

”Соколарството е семейство,
ние сме братя”

Ед Питчар

78567910_3482592985115517_1071156623054995456_n 79730352_2895412257214615_4174725456005693440_n 79269690_10220859653832178_8641517836419727360_n 82316890_3172193506340199_421120551235354624_o 82159530_3172672419625641_3358932727784013824_o