Шокиращата съдба на хиляди застрашени соколи!

Всяка година десетки хиляди хищни птици умират от токов удар при електропроводи по целия сват. Положението е особено лошо в Централна Азия, където приблизително 4000 световно застрашени ловни соколи са убити всяка година заедно с хиляди други грабливи птици, включително орли. Ловния сокол е във фокуса на широка програма за предоставяне на изкуствени зони за гнездене, която развъди над 2500 млади соколи миналата година, но броят на малките в този проект се редуцира, когато те кацат върху опасните силови полюси. Ловния сокол е от видовете, които са класифицирани като световно застрашени и е обект на глобален план за действие, разработен в рамките на Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS). В Унгария, проекти, които обезопасяват електропроводите бяха особено успешни, но те трябва да разширят мащабите си. Още по-важно е новите електропроводи и обновяването на старите линии да включват прости мерки, които да направят тези линии безопасни за пернатите. IAF се стреми да обърне внимание към катастрофалните нива на смърт, чрез токов удар и окуражава инвеститорите ( в публичния и частния сектор ) да настояват за изграждане на съобразени с птиците инсталации.

Димитър Цанев, член на БСС каза, че в България доста птици умират от токов удар, както диви така и соколарски. „Наскоро загубих напълно обучена птица, с която бяхме страхотен екип от две години. Имам лош опит и от преди три години, когато моят мишелов на Харис – Пако пострада от токов удар. Тогава птицата с много мъка и общи усилия /мои и на Пако/, за осем месеца напълно се възстанови. Това бе невероятен късмет и изключение, защото при такава травма най-често няма лечение и краят е фатален“.

Саад Али Джасим, също член на БСС, казва „Виждал съм ударени от ток птици, но не толкова много, колкото ми споделят приятели, на които работата им е свързана със селскостопанска дейност. Всеки ден се намират всякакви птици умрели под жиците. Според мен този факт поставя проблемът на едно от челните места по причинена смърт на ловния сокол и орли, които са защитени видове в България. Смъртта от токов удар на ловни соколи започва да става призната като най-значимата причина за намаляването на популацията им. Миграцията на ловния сокол се простира в Южна Европа, през Румъния, България, Унгария и Австрия, където, въпреки строгите правила, на някои места лоша електрическа преносна инфраструктура все още съществува както например в България и напълно подкрепям IAF защото те се стремят да обърнат внимание към този проблем. Не само дивите птици умират, но това застрашава и нашето хоби соколарството и нашите любими птици. Мога да споделя от горчивия опит, защото наскоро загубих моя сокол Шахаб по този нелеп начин”.

И двамата соколари завършват разказите си с това, че когато загубиш птица, на която си отделил стотици часове и приемаш като партньор, болката е сравнима с тази при загуба на член от семейството.

Все пак любовта между соколарят и неговия сокол е пословична.

 

unnamed