Хотел в Кан използва соколарството, за да държи чайките далеч от богатите и известните.

Кан (Франция) – Последното нещо, което богатите и известни посетители на Кан искат, е нахална чайка да се спусне и да открадне тяхната пържола. Така че Grand Hyatt Cannes Hotel Martinez разположи екип от обучени грабливи птици да прогонят опортюнистичните чайки, които не се колебаят и най–нахално влитат във външните площи за хранене.

В разгара на световния филмов фестивал в града на Френската Ривиера, пет-годишната птица- Мишелов на Харис, на име Тсонга е готова да полети и да спаси деня.

“Ако една чайка, която тежи един килограм кацне на маса и бутне чаша с вино – като се има предвид, че известните личности се разхождат по червения килим облечени в уникални рокли – и разлее питието върху някоя дизайнерска рокля, всичко ще се развали”, казва професионалният соколар Кристофър Пузин.

“Ние изпращаме нашите птици да атакуват чайките през деня, когато сервираме закуска, обяд и вечеря, така сме уверени, че нито една чайка няма да кацне на масите. „
Тсонга е една от петте птици в този пернат отбор осигуряващ сигурност на хотела.

Птиците гарантират екологично и хуманно решение на проблема с чайките, които са толкова свикнали с хората, че не се колебаят да дойдат и да се самообслужат от бюфета.

“Виждали сме чайка да взима пържолата от чинията на гост, други идват за да получат фъстъци или други неща. Вече нямаме този проблем”, казва главният мениджър на хотела Алесандро Креста.

“Разбира се вината е от части и на гостите. Те са започнали да ги опитомяват като ги хранят редовно. След известно време, птиците свикват с присъствието на хора и губят страха си. ”

Соколите са обучени да летят над хотела на надморска височина от около 150 м.

“Чайките могат да видят техния естествен враг и да разберат, че има ново присъствие тук … това ги кара да стоят настрана.”

Г-н Пузин казва, че хищниците не представляват заплаха за гостите на хотела. “Сокол никога няма да атакува или да бъде агресивен към човек, защото за тях ние сме приятели. Ние ги храним, ние се грижим за тях и ние не сме естествената им плячка, просто бихме били прекалено голям улов за тях.”

Филмовият фестивал в Кан продължи 12 дни и доведе някои от най-големите звезди на Холивуд в града – Джулия Робъртс, Джордж Клуни и Кристен Стюарт – както и хиляди посетители, които присъстваха, за да се насладят на блясъка. AFP