Скоро законен лов с хищни птици и у нас !

Тече процедура за разрешаване на лова със соколи в България. Това съобщи пред „Агрозона“ инж. Дамян Дамянов, директор на Югозападно държавно предприятие, по време на изложението Jagd and Hund 2018. Към момента подобен вид лов не е регламентиран у нас, но в близката година-две ще има ясно разписани правила и методът ще е разрешен, допълни Дамянов.

„Това е бил традиционният начин на лов в по-древните времена, но за съжаление впоследствие сме го изоставили, а дори и забранили. Това е чист лов, не се използват оръжия и подобни“. Големият проблем пред който ще бъдат изправени ловците обаче е самият начин на създаване на ловна птица. Отглеждането, селектирането и обучението са икзлючително трудни процеси, коментира Дамянов.

Един от акцентите в тазгодишното издание на Jagd and Hund е именно обучението на грабливи птици. Специални треньори демонстрираха пред публиката уменията на птиците, демонстрирайки дисциплината и умението на птиците да изпълняват команди. В Европа се проявява добра толерантност към лова с птици, като методът е постоянно популяризиран.