Навлизат ли новите технологии в соколарството?

В соколарството, един от най-древните спортове, навлизат високите технологии, като за тренировките на птиците се използват роботизирани летателни машини, пише New Scientist.
Базираната във Великобритания соколарска компания Wingbeat дори е разработила дрон, наречен Robara. Той прилича на хубара – вид дропла, която е любим обект на лов в Близкия изток.

Безпилотните самолети са завладяли древния спорт през последните няколко години. Соколарите тренират птиците си да достигат големи височини, за да могат да виждат по-голяма площ, което прави по-вероятно откриването на плячка. Традиционно това се постига с възнаграждение за птицата всеки път, когато полети нависоко. Някои треньори подмамват соколите със стръв, закачена на хвърчило или балон. Дроните обаче осигуряват по-висока степен на контрол върху процеса.

Пол Маскъч е опитен соколар от град Парма в американския щат Айдахо. Той се грижи за сокол със счупено крило, смята, че ако имаш птица, която трудно се поддава на обучение, с дрон става по-лесно. Соколарят ползва квадрикоптер, оборудван със защита на перките. Поставя го до сокола, а когато двигателят се включва, дава на птицата храна, за да отвлече вниманието й от шума. Така, постепенно тя свиква с машината и скоро лети в небето, преследвайки дрона и макета на яребица, който виси от него.

Но допадат ли дроните на всеки?

„Ако искате да правите нещата по изкуствен начин, ако това ви харесва, няма проблем“,  казва Том Кейд от природозащитната организация “The Peregrine Fund”. „Но, моля, не го наричайте соколарство“, подчертава той.

Според Ник Фокс пък, който е отглеждал соколи за кралските семейства на Великобритания и Абу Даби и е директор на проекта Robara, роботизираното соколарство би могло да се превърне в съзтезателен спорт. Това от своя страна може да допринесе за опазването на хубарата в дивата природа, където е застрашена от изчезване.

Владислав Владов член на Българския Соколарски Съюз казва: „ Защо не? Няма нищо лошо във нововъведенията в соколарството. В миналото, когато птицата хване плячката си соколарят се е ориентирал по звънчетата /хубавите звънчета се чуват до 100 метра/, а сега се използват модерни телеметрии и GPS.“

11880168_10207907050059281_1821176497_n