Българин бе задържан на летището в Москва за контрабанда на яйца от соколи

Сътрудници на Домодедовската митница са разкрили опит за контрабанда на 25 яйца на рядък вид сокол скитник, който е на границата на изчезването и е вписан в Червената книга на Русия, предаде ТАСС. Задържаният на летище Домодедово в Москва е 54-годишен български гражданин, който е щял да пътува от Русия за Малта. По време на митническата проверка в чантата му са били намерени картонени кутии, в които е имало общо 25 яйца с кафяв цвят. На черния пазар цената на едно такова яйце е около един милион рубли (над 17 500 долара).

Българският гражданин е обяснил, че това са кокоши яйца, купил ги е за 2800 рубли и са за лична консумация. След консултация със специалисти от центъра за соколи към Руския научноизследователски институт за опазване на околната среда е било установено, че те са на соколи скитници, включени в Конвенцията за международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора, намират се на границата на изчезването и са вписани в Червената книга на Русия. При оформянето на документите пътникът е започнал да хвърля яйцата на пода, за да унищожи уликите.

“Благодарение на намесата на митничарите от 25 яйца са били спасени 3, други две са с леко смачкана черупка, а 3-4 ембриона може би ще могат да бъдат спасени” – разказват от митническата служба. Ако срещу българския гражданин бъде заведено дело за незаконен износ на особено ценни животни, принадлежащи към видовете, включени в Червената книга на Русия, той може да бъде осъден на до 7 години лишаване от свобода. Соколът скитник е хищна птица, най-бързият представител на животинския свят, който развива скорост до 322 км/ч. В арабските страни се използва за лов. Заради бракониери сега броят на соколите скитници в Русия не надхвърля 2000-3000, твърдят орнитолози.

Източник – fbr.bg